Concession, Restroom & Fitness Center Building

Kean University

Union, NJ


As part of their development of new athletic fields, Kean University has identified the need for a new Concession, Restroom and Fitness Center Building to be located between the existing football stadium and new baseball and softball fields. This building was constructed as part of Phase III of the University’s athletic field master plan.  The University’s master plan consolidated all athletic facilities in one area of the campus. 

As Architect/Engineer for this project, EI developed a highly efficient layout in response to the University’s budget requirements.  The new 2-story athletic facility measures 5,000 sq. ft. per floor.  The first floor  includes a central lobby with elevator, a non-cooking Concession area and public restrooms for use by spectators during athletic events.  The second floor comprises a Fitness Center with treadmills, step climbers and bicycles, Men’s and Women’s Toilet, Locker and Shower Facilities, and a spectator viewing balcony.

Although the structural systems, finishes and materials were designed for economy and durability, the final design is cohesive and respectful of the existing campus architecture.  The building comprises a steel frame structure with a poured concrete second floor and EPDM roof system.  Insulated, single-wythe, split face CMU is used as the predominant exterior building material thereby eliminating the need for cavity wall construction and a separate interior finish layer.  An aluminum and glass curtain wall system is used at the main entrance and second floor viewing balcony to provide interest and natural light.